Tårnet med vind (Horologion) bygget i Athen af astronom Andronicus omkring den første halvdel af det første århundrede f.kr er tilsyneladende den ældste overlevende weathervane hvis ikke den allerførste i menneskets historie. Weathervane selv blev ødelagt, så længe siden en smuk bronze Havmand kriger kendt som en Triton. Kompasset steg dog, selve selve tårnet har overlevet, og mange kunstnere i hele den senere halvdel af det sidste årtusinde havde mulighed for at tegne tårnet i dets mange faser. Som tiden gik, har vi set ikke kun udviklingen i weathervane, men mange virkelige eventyr dette tempel af vindene har overlevet.

Historier, myter, legender og Weathervanes

Den ældste overlevende skrevet digt af den græske digter Homer kaldet Iliaden og dens efterfølger, Odysseen, fortæller historien om en mand ved navn Odysseus eller Ulysses. Disse digte var grundlaget for hvad der gjorde den meget religiøse kommandobroen mennesker af en spredte sprog; Den græske civilisation. Sprog, Religion og poesi af Homer, der er, hvad en person græsk. Ikke land, stat eller by, men kunst og kultur, ting af hjertet og sjælen. Historier om myter og sagn har altid været brændstof af menneskelige fantasi i hele vores historie, og kunst repræsenterer der. Queen Anns hævn var et sørøverskib, der bragte terror til havene af kystnære Amerika, den legendariske Blackbeard var sin kaptajn, og siden den tid er blevet en af de mest inspirerende skulptur stykke weathervanes. I Babalonian mytologi føder en stor hugorm hane/drage til verden og den allerførste kunstnerisk repræsentation af en drage. Senere, i mange nordiske mytologier og engelske Royal bannere gik dragen at blive en vigtig figur i weathervanes, og stadig er i dag.

Fortryllelse af en vind

Vinden er en fortryllende aspekt af vores jord og vores liv på den. Vinden fortryllet digtere, kunstnere og selv videnskabsfolk som Andronicus i dagene af antikken, og fortsatte med at fængsle og inspirere kunstnere i Rom, Europa, Scandinavia og på tværs af Atlanterhavet til Amerika. Sejlere liv har kredsede om opførsel af vindene for så længe. Og det har altid været den sømand, der har taget ærbødighed af vinden fra et land til et andet. Den store Horologion Athen kan er blevet bygget for at fortælle tid enten på nat eller dag, men som et tempel, den var dedikeret til guderne af vinden. Og denne fortryllelse af vinden sejlede over farvandene i handelen ruter verden med de angelsaksiske metalarbejdere, der så i weathervane en metal “fane”, et metal flag. Dette er af engelsk oprindelse af ordet weathervane, en “vejr flag.”

Menneskelige fantasi i en Weathervane

Historier, myte, legende, kultur, kunst, religion; menneskelige fantasi i en weathervane. Vi som mennesker at lægge så meget vægt på kunstværker, at kunst i sig selv kan påvirke vores fantasi og vores overbevisninger. Den glæde, der kommer fra et hjem ejeren, når nogen spørger, “Hvorfor har du et skib på dit tag?” Historien, der kommer med svaret er en kraftfulde thing faktisk. Fortællinger om Sortskæg og Queen Anne’s Revenge ville gøre for en vidunderlig eftermiddag historie over en pint af mælk og nogle cookies. Eller måske en havfrue, der svømmer i vinden. Hvad en fortælling det ville gøre at fortælle den sunkne by Atlantis til børn om aftenen foran pejsen med hjemmebagt brød og varm chokolade. Folkeeventyr er brændstof i vores fantasi og i en weathervane en fryd for øjnene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.